Spitalul Bethesda – dotări

Propunându-şi ca Suceava să devină „un centru medical unde oamenii să-şi rezolve problemele de sănătate”, managerul Spitalului Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, a anunţat că a achiziţionat un laser chirurgical şi o trusă de videoendoscopie urologică.

„Vreau ca atât spitalul judeţean, cât şi spitalul Bethesda să consacre Suceava ca pe un loc de referinţă pentru asistenţa medicală”, a declarat dr. Puşcaşu. Pentru achiziţiile făcute, Spitalul Bethesda a beneficiat de un împrumut pe 5 ani de zile de la o organizaţie creştină din Statele Unite ale Americii. Laserul a costat 50 de mii de euro, iar trusa 30 de mii de euro. Deocamdată, laserul chirurgical va fi folosit doar de orelistul Radu Gheorghiu, care a urmat un curs de chirurgie laser. Medicul Gheorghiu a spus că laserul, de producţie engleză, este un aparat complex, de ultimă generaţie, şi că, folosindu-l, va putea trata, între multe altele, rinitele cronice, policoza nazală, sforăitul şi chisturile amigdaline. Primele intervenţii cu ajutorul laserului vor fi făcute începând de săptămâna viitoare, dat fiind faptul că cererea este foarte mare, a anunţat dr. Gheorghiu.

Vorbind despre evoluţia Spitalului Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu a remarcat că adresabilitatea la spitalul pe care-l conduce a crescut simţitor în ultima vreme, şi urmare a contractului de finanţare încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi pentru că mulţi români care lucrează în străinătate vin aici declarând că profesionalismul şi condiţiile oferite sunt comparabile cu cele din Italia sau America.

Ştefan Puşcaşu a spus că mare parte dintre pacienţi provin din judeţul Botoşani şi Suceava, dar au început să vină chiar din Bacău şi Iaşi. De asemenea, ponderea pacienţilor este reprezentată de persoanele asigurate, care beneficiază de faptul că Spitalul Bethesda se află în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate şi plătesc cu 6 milioane de lei mai puţin din costul intervenţiei.

De pildă, la ORL, procentul acestora este de 100%, la obstetrică-ginecologie de 80% şi la chirurgie generală de 50%. Cea mai scumpă este naşterea prin cezariană-18 milioane de lei, iar cea mai ieftină o intervenţie ORL-3 milioane.

Autor: Cristina STRUGARI
Vineri, 18 August 2006

http://2006.informatia.ro/Article183461.phtml