Chirurgie estetică, plastică şi reconstructivă

Chirurgie estetică, plastică şi reconstructivă

Chirurgia estetică, plastică şi reconstructivă este un domeniu cu dezvoltare extrem de dinamică, ȋn care cunoaşterea celor mai noi tehnici şi proceduri este esenţială. Dr. Lazăr Andrei, medic primar chirurgie plastică şi estetică, şi-a dobândit o experienţă suplimentară ȋn practicile chirurgicale moderne, dar poate cea mai buna mărturie a succesului său o reprezintă sutele de pacienţi mulţumiţi care au trecut prin mâinile sale.

Chirurgia este acea ramură a medicinei care se ocupă cu bolile pentru a căror vindecare este necesar un act operator sau chirurgical. Diversificarea domeniilor chirurgiei, progresele tehnice operatorii au dat un impuls perfecţionării intrumentarului şi aparaturii chirurgicale, şi, deşi bisturiul, pensa şi foarfecele formează ȋncă intrumentarul de bază al unei operaţii, acesta s-a ȋmbogăţit cu o aparatură nouă, delicată şi complicată, de mare fineţe.

Chirurgia modernă ȋl urmareşte pe bolnav de la intrarea sa ȋn clinică şi până la completa ȋnsănătoşire, căutând să-l ajute după operaţie ȋn procesul adesea dificil şi complex de readaptare la viaţă.

Datorită ȋnaltei sale tehnicităţi, chirurgia plastică este deopotrivă o chirurgie a prezentului şi viitorului, care se va dezvolta paralel cu ȋmbunătăţirea neȋncetată a condiţiilor de trai. Tot mai mulţi oameni vor avea posibilitatea să ceară o “corectare” a unei regiuni a corpului pentru simplul motiv că doresc să fie mai frumoşi.

Interventii:
-Chirurgia de marire a sanului;
-Chirurgia de micsorare sau ridicare a sanului;
-Reconstructie mamara;
-Liposuctie;
-Abdominoplastia;
-Chirurgia estetica a regiunii genitale feminine;
-Injectari: Marire buze, Stergerea ridurilor;
-Lifting facial;
-Bleferoplastia (chirurgia pleoapelor);
-Rhinoplastia (chirurgia nasului);
-Otoplastia;

Tratamentul cicatricilor
Sunt necesare cel putin doua consultatii pana in ziua interventiei.
In urma acestor consultatii, pacientul si chirurgul se pun de acord, astfel incat inaintea interventiei, chirurgul sa fie convins ca a inteles pe deplin asteptarile pacientului, iar pacientul, ca a inteles si accepta limitele si riscurile chirurgiei.
In acest scop, cu ocazia primei consultatii, este de dorit ca pacientul sa isi exprime clar dorintele si sa raspunda cu sinceritate intrebarilor puse de catre chirurg cu privire la rezultatul asteptat al interventiei, precum si asupra tuturor problemelor de sanatate trecute si prezente.

Cu aceasta ocazie, chirurgul expune pacientului paleta de solutii, impreuna cu o sumara prezentare a fiecareia dintre ele, cu avantajele si dezavantajele lor. Pentru o mai buna intelegere, chirurgul poate prezenta un portofoliu de rezultate care sa ilustreze realist posibilitatile si limitele diverselor tehnici. La sfirsitul acestei consultatii se decide fezabilitatea interventiei si se opteaza pentru citeva dintre tehnicile trecute in revista.
Pina la a doua consultatie pacientul are timp sa isi cristalizeze optiunile si eventual sa se documenteze (internet, carti, reviste, anturaj etc.).
In acest interval, pacientul se va adresa laboratorului pentru efectuarea analizelor recomandate de catre chirurg si va prezenta, la a doua consultatie cu rezultatele testelor. Cu prilejul celei de-a doua consultatii, se discuta in detaliu cele citeva tehnici alese si se stabileste una dintre ele. Sint evaluate rezultatele analizelor .

Urmatorul pas este stabilirea zilei si orei internarii.
In dimineata zilei internarii, pacientul nu va lua micul dejun, nici macar cafea sau apa.
In nici un caz, nu va fuma ! De altfel, este preferabil ca fumatul sa fie sistat pe o perioada cuprinsa intre trei saptamini inainte de interventie si trei saptamini dupa interventie.
Uneori, postoperator, la inlaturarea pansamentelor, eventuale retusuri pot fi parea necesare. Oportunitatea lor, insa, nu este de judecat in nici un caz imediat postoperator, ci la distanta de cel putin o luna de la interventie.
In cazul aparitiei unor complicatii, pacientul poate fi reintors la blocul operator pentru rezolvarea situatiei
Cred ca trebuie spulberate citeva prejudecati :
Singura durere prilejuita de interventie este cea legata de amplasarea unui cateter (ac de plastic) la brat. In continuare, pacientul adoarme si se trezeste la sfirsitul interventiei, fara a exista riscul de a se « trezi » sau de a simti durere in timpul interventiei. Inca de la trezire, durerea este combatuta constant, astfel incit sa nu depaseasca nivelul unei « febre musculare ».
Conditiile de spitalizare sint comfortabile.
Supraveghearea si administrarea tratamentul sint facute de personal amabil si bine calificat.
Relatia medic-pacient nu se incheie la externare sau la indepartarea firelor, ci dureaza mai multe luni.